Thursday, 1 May 2014

おはぎ Ohagi


このあいだおはぎつくった!!
もちごめを買うのはなんだか気が引けて、もちごめを使わないでおはぎって作れるのかしらってレシピ検索していたら、切りもちとお米を一緒に炊くという素晴らしいアイディアのレシピを載せている人がいたのでやってみた!


もちろんお米だから手に水をつけないとべとべとくっつくし、だからといって水気が多すぎるとぐちゃぐちゃで形をつくりづらいし形を整えるのが難しかった!
私はまわりもあんこのおはぎ好きじゃないからきなこと、せっかくだからカラフルに抹茶をつけてみようと思ったの。グリンティーの粉だとあまり色がつかなかったからお抹茶用の抹茶をつけたらちょっと苦すぎて笑ちゃんと砂糖をまぜなきゃなって再確認。


なぜかとってもインターナショナルなお皿を使ってた私です・・・この男の子がいいね!笑
なかにはあんこが入ってます。ふつうにおいしくてまたつくろ~と思いました(*^_^*)

I made Ohagi the other day. Be ware that my English is not good enough but I'm gonna tell you about Ohagi this time ;)
Ohagi looks like a rice ball but it has red bean paste inside. It seem like normally people call this as Botamochi. Botamochi and Ohagi are very identical but as far as I know, ohagi is made in Autum. Therefore I should say 'I made botamochi' but personally I like to call them as ohagi. haha I cook normal Japanese rice with some rice cakes. Because of rice cakes, the whole rice becomes a bit sticky. I made it into a ball shape and put red beans paste inside. Normally, ohagi is covered by azuki (read bean paste) or kinako. I don't like one covered by azuki so I made kinako ones and matcha ones to make them a bit colorful :)

Oh my English friend said they look like chicken nuggets! Really?
What do you think??? X 


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